Una marea humana expressa el seu rebuig a la repressió arreu de Catalunya

La manifestació ha omplert el Passeig de Gràcia de Barcelona. / ORIOL DAVIU

Les places de moltes localitats catalanes s’han omplert aquesta tarda amb concentracions convocades per la Taula per la Democràcia, amb un manifest que reclamava “la retirada immediata de tots els cossos policials de l’Estat”. A Barcelona, la concentració ha tingut lloc a la plaça Universitat, completament desbordada. La gentada per la banda de la Gran Via direcció Besòs, arribava fins al passeig de Gràcia, on connectava amb l’altra marxa, convocada per les forces sindicals que fa deu dies van convocar vaga general pel dia d’avui (CGT, la IAC, la Intersindical-CSC, la COS i Unió de Pagesos) i que també comptava amb el suport de la CUP. D’aquesta manera, les dues manifestacions s’han unit en una sola marea humana que ha omplert el centre de la ciutat, i ha aplegat 700.000 persones segons la Guàrdia Urbana. Després de la convocatòria, Universitats per la República ha fet una crida a començar una acampada a l’encreuament entre la Gran Via i el Passeig de Gràcia, tot i que unes hores més tard han demanat que “tothom torni a casa”.

A Lleida una cinquantena de tractors han arribat de pobles i municipis veïns per participar i encapçalar la marxa de les 18 h. La manifestació ha aplegat 45.000 persones segons la delegació de la Generalitat a la ciutat. Unes 200 persones s’han dirigit a envoltar la subdelegació del Govern espanyol.

La Rambla i el centre de Figueres també han estat plens a vessar, com pel matí, en la concentració de rebuig a la repressió al referèndum, encapçalada per un grup de tractors. Un petit grup de gent ultradretana ha intentat atansar a la concentració, però ha estat separat per un cordó de bombers que fa tasques de servei d’ordre. Informa La Fissura.

A Barcelona, un grup de manifestants unionistes s’han concetrat la plaça Artós, a Sarrià, des d’on han baixat pel carrer Balmes en direcció a travessera de Gràcia, on està situada la caserna de la Guàrdia Civil. En un punt de travessera el grup s’ha enfrontat a cops amb un grup d’independentistes. Cridaven “Puigdemont a la prisión” i “Viva la constitución”.

En altres punts dels Països Catalans també hi ha hagut mostres de suport. Al voltant de 500 persones s’han concentrat davant la Delegació de Govern de València, convocades pels sindicats alternatius de la ciutat -CGT, CNT, Intersindical Valenciana i COS l’Horta-, en una convocatòria solidària amb la vaga general de Catalunya. Sota les demandes “Pels drets socials i laborals. Prou repressió”, els sindicats argumenten que les treballadores de Catalunya fa temps que pateixen una ofensiva de la classe dominant on “el capital ha utilitzat a fons els recursos de l’Estat per a aconseguir la destrucció ‘legal’ de nombrosos drets adquirits guanyats a cop de lluita”. Els lemes que han iniciat la convocatòria han estat “els carrers seran sempre nostres” i “contra el capital, vaga general”. Unes 150 persones s’han concentrat a la plaça Maria Agustina de Castelló i a la plaça de la Muntanyeta d’Alacant s’han aplegat també unes 80 persones.

Vora 400 persones s’han concentrat a Perpinyà en solidaritat amb la vaga general d’avui a Catalunya Sud. Convocada novament per un conglomerat molt divers de partits i organitzacions socials i sindicals, les manifestants han marxat des de la plaça dels Peluts (davant la Casa de la Generalitat) fins a la Prefectura, on s’ha protestat pel paper del govern francès. “Fins quan Macron recolzarà un govern feixista postfranquista i corromput davant d’una república progressista”, es demanaven les manifestants.