La vaga posterior a l’1-O comença amb protestes contra la policia espanyola i talls de carretera

AP7 tallada en sentit Barcelona a l'alçada de Vilafranca del Penedès. / DIRECTA

Aquest dimarts se celebra a Catalunya una jornada de vaga general convocada pels sindicats CGT, Intersindical-CSC, IAC, Ustec i COS. Paral·lelament, la Taula per la Democràcia, de la que formen part Òmnium i ANC i les centrals sindicals CCOO i UGT, crida a una “aturada de país”. Les protestes van començar ahir a la nit, amb mobilitzacions contra la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil en diversos punts del país, mentre aquest matí s’ha sabut que els tres creuers de policies instal·lats als ports de Barcelona i Tarragona allarguen la seva estança fins el dia 11 d’octubre.

Al centre de Barcelona, després de la mobilització estudiantil que va acabar a la plaça Sant Jaume, unes 300 persones es van desplaçar fins la comissaria de la Policia Nacional a la Via Laietana, amb una concentració que va tenir la via tallada tota la nit. Més tard es va produir també una concentració davant la caserna de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia.

Diverses localitats han estat escenari de protestes davant els allotjaments de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola. La mobilització ha estat més intensa a Calella, municipi del Maresme d’on han hagut de marxar desenes d’agents després que dos dels hotels on s’allotjaven els expulsés com a reprimenda per les agressions perpetrades la nit anterior. A Pineda de Mar també hi ha hagut concentracions, així com a Reus, Igualada o la Seu d’Urgell, on els bombers han fet sonar les botzines dels seus camions per unir-se a la cassolada davant l’hostalatge dels agents. Establiments com l’hotel Traver de Figueres han anunciat que no renovaran les reserves pels cossos i forces de seguretat espanyols i els obligaran a marxar de les seves instal·lacions.

Aquest matí s’ha tallat l’AP7 per tres punts de les comarques de Girona i al Penedès, així com l’AP2 a Molins de Rei, la C32 a l’alçada de Sitges i la C25 a Vic. En total, 15 grans vies estan tallades amb motiu de la vaga general. Els accessos a l’Estat francès i a Andorra també estan bloquejats. A Barcelona s’han produït talls a diverses vies: travessera de Dalt amb Verdi, travessera de Gràcia amb Torrent de l’Olla, Avinguda Roma, B-20 sortida 1 Besós, Gran Via a l’alçada de La Campana i Paral·lel.

Podeu seguir el minut a minut de la jornada a la Directa.