Milers de persones omplen els carrers davant el PP, la Policia Nacional i el Parlament

Concentració a la seu del PP a Barcelona. / BRAIS G. ROUCO

El matí de vaga general ha estat protagonitzat per protestes massives davant la seu del Partit Popular a Catalunya, la prefectura de la Policia Nacional espanyola a la Via Laietana i també davant el Parlament al parc de la Ciutadella. Les concentracions s’han repetit davant de diverses comissàries del cos estatal, però les més massiva ha estat la Via Laietana, on milers de persones han omplert el carrer fins a l’alçada de la plaça Urquinaona.

A primera hora del matí la CNT ha convocat una protesta a la seu del Partit Popular al carrer Urgell, a la que s’han sumat, entre altres, els agents de bombers, que han fet un cordó entre els Mossos d’Esquadra, que custodiaven la seu del partit, i el gruix de manifestants. Després de la concentració el cos de bombers s’ha dirigit a la Delegació del Govern espanyol, on han fet una concentració silenciosa de rebuig a la brutalitat policial. Hi han arribat acompanyats d’altra gent que els ha aplaudit i cridat: “Els bombers seran sempre nostres”.

Cap al migdia milers de persones han entrat al Parc de la Ciutadella de Barcelona i s’han concentrat davant del Parlament de Catalunya. Els bombers eren a primera fila i els Mossos d’Esquadra protegien l’edifici. Cap a les 14h, Universitats per la República i els Comitès en Defensa del Referèndum han desconvocat la protesta però molta gent ha seguit concentrada davant el Parlament.

Durant el matí hi ha hagut concentracions als col·legis electorals on la repressió va ser més cruenta. A l’escola Ramon Llull de Barcelona s’han concentrat milers de persones. És el col·legi electoral de la ciutat que va rebre una de les intervencions policials més dures durant la celebració del referèndum. El veïnat ha tallat el carrer Consell de Cent al crit de “som gent de pau”, “els carrers seran sempre nostres” i “premsa espanyola, manipuladora”. La mainada del centre educatiu ha mullat les seves mans amb pintura de colors per deixar la seva petja sobre l’asfalt del carrer juntament amb el lema “som un poble digne”.

Centenars de persones es concentren davant l’escola Ramon Llull de Barcelona. / VÍCTOR YUSTRES

Arreu del territori hi ha hagut 57 talls de trànsit a les principals vies. L’AP7, l’A2, la C17, la C32 o la NII es trobaven tallades en diversos punts a mig matí. Els piquets han aconseguit tancar diversos establiments de Mercadona: a Tarragona, Terrassa, Salt, Vic, alguns barris de Barcelona i Balaguer, amb els tractors, entre altres.

A la ciutat de Tarragona els primers piquets han començat a primera hora del matí, amb talls a l’autovia i principals accessos de la ciutat. La convocatòria de concentració a Imperial Tàrraco ha aplegat a milers de persones que han protestat davant la Subdelegació del govern espanyol. En acabat, la marxa ha seguit i ha passat per davant un Corte Inglés i un Mercadona, que tenien les persianes baixades amb treballadores dins. El seguiment de la vaga és pràcticament total tret d’algunes cadenes com Mercadona.

A Valls s’han tallat els accessos al polígon de matinada. Vora cent tractors de tot l’Alt Camp s’han concentrat a la Cooperativa Agrícola de Valls per organitzar més accions durant la resta de dia. Al matí els piquets informatius han tancat els supermercats Aldi, Lidl, Mercadona i Carrefour, mentre el petit comerç s’ha sumat massivament a la convocatòria d’aturada. A les 12 del migdia s’ha dut a terme una concentració multitudinària a la plaça del blat i amb el suport d’una tractorada la multitud s’està dirigint a tancar les entrades del municipi.

A Sabadell ha tingut lloc una de les mobilitzacions més massives que es recorden a la ciutat, segons la policia local, hi ha 25.000 persones. La manifestació ha sortit de l’Eix Macià fa una hora aproximadament i acabarà davant l’Ajuntament. Els gegants s’hi han unit amb cartells de “Jo estava al Nostra Llar”, en referència al col·legi electoral on la gent concentrada va aconseguir fer recular la Policia Nacional.

Podeu seguir el minut a minut de la jornada a la Directa.