Les intervencions policials contrasten amb la persistència dels votants a la majoria de col·legis

Una dona vota a l'Escola Llacuna del Poblenou. / ANTONIO LITOV

El matí de l’1 d’octubre es desenvolupa amb imatges contradictòries. En alguns col·legis es vota amb normalitat en un ambient festiu, mentre que a d’altres s’ha fet notar la repressió policial. Segons el Servei d’Emergències Mèdiques, en les primeres hores del matí s’han atès 39 persones ferides en les actuacions policials als col·legis. Les observadores en vulneracions de drets humans de Som Defensores eleva aquesta xifra a 60 només a Barcelona. La Policia Nacional ha disparat bales de goma, prohibides el 2014 pel Parlament de Catalunya, i han ferit a l’ull a una persona a l’escola Ramon Llull de Barcelona. Segons ha pogut comprovar l’Agència UO amb fonts mèdiques, aquesta persona està sent atesa quirúrgicament.

Mentrestant, a moltes altres escoles es manté l’ambient familiar i de celebració que ha acompanyat les ocupacions dels centres de votació en tot el cap de setmana. Aquest matí, el conseller Jordi Turull ha anunciat que es podria votar en qualsevol col·legi gràcies a un cens electrònic. Al cap d’una estona la Guàrdia Civil ha intervingut l’aplicació que permetia votar, però el Govern ha aconseguit recuperar el funcionament als centres de votació. Allà on no hi ha hagut intervenció policial les votacions s’estan produint amb normalitat. Hem pogut explicar la situació de les escoles obertes als barris del Raval, de Sants o a L’Hospitalet de Llobregat. En alguns punts com Sant Joan de Vilatorrada i l’Escola Diputació de Barcelona les persones concentrades han fet retrocedir els cossos policials i en altres, tot i que la policia ha intervingut, no s’han pogut requisar les urnes.

Al col·legi electoral de la plaça Sanllenhy dos conductors d’autobusos han aparcat els vehicles creuats a la via per protegir la zona on fan cua les persones que volen votar. Davant de l’escola Ramon Llull un conductor d’un camió d’escombraries ha actuat de la mateixa manera aparcant el vehicle per bloquejar el pas dels furgons policials. A pràcticament tots els municipis de la província de Girona hi ha tractors aparcats als carres que donen accés als col·legis electorals. És precisament en aquesta demarcació on menys intervencions s’han produït per part de la policia.

Els tractors protegeixen el col·legi Palau Bojons a Vic. / DOLORS PENA

Des del Govern de la Generalitat han estat contundents davant l’actuació de la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil. El president Carles Puigdemont s’ha dirigit als mitjans al pavelló de Sant Julià de Ramis, on la Guàrdia Civil ha intervingut. Ha definit l’actuació de la policia espanyola com a “vergonyant” i ha agraït a la “gent anònima” que continuï acudint a votar davant d’una “actuació injustificada”. Abans del president ha comparegut el portaveu del Govern, Jordi Turull, que ha demanat la “dimissió immediata” d’Enric Millo, delegat del govern espanyol a Catalunya. Turull ha comunicat a les 11 del matí que el 73% de les meses electorals continuaven obertes i operatives (un total de 4.561) i que els “atacs informàtics són constants”.

A diferència d’altres membres del Govern la consellera Clara Ponsatí s’ha trobat cara a cara amb l’actuació de la policia espanyola. Cap a les 10 del matí, agents del Cos Nacional de Policia han entrat al Departament d’Ensenyament, un dels centres de votació del referèndum i han empès i estirat a la consellera, segons ha explicat. Els agents, ha declarat, s’haurien emportat urnes buides i també material informàtic. “Es tracta d’un robatori. Inclús s’han emportat el meu iPad”, assegura Ponsatí.