“Que hi torni a haver persones ferides per bales de goma a Catalunya és molt traumàtic”

andres garcia berrio anais franquesa
A l'esquerra, Andrés García Berrio, a la dreta Anaïs Franquesa, membres de la plataforma Som Defensores. / JOAN MAS

Amb 92 col·legis tancats, 319 intervencions a seus electorals, tres detencions, 761 persones ateses pels serveis sanitaris, 128 hospitalitzades, les conseqüències del desplegament policial espanyol a Catalunya s’han anat agreujant conforme passen les hores. Des de la plataforma Som Defensores, però, destaquen un dels fets de la jornada: l’home ferit per l’impacte d’una bala de goma davant l’escola Ramon Llull de Barcelona.

“Tornar a tenir una persona ferida per impacte de bales de goma és molt traumàtic per Catalunya”, ha declarat a l’Agència UO Andrés Garcia Berrio, membre d’aquest grup de defensores dels drets humans organitzat per atendre durant l’1 d’octubre les violències repressives. “Havíem aconseguit la prohibició de l’ús d’aquests projectils i que s’hagi vulnerat aquesta mesura genera un dany col·lectiu”, ha explicat Garcia Berrio. També ha confirmat que l’home ferit per impacte de bala de goma al rostre ha perdut l’ull a conseqüència d’aquest tret. “L’ús dels projectils de goma encara forma part de l’operatiu usual en el Cos Nacional de Policia i en la Guàrdia Civil. Amb els fets esdevinguts avui a territori català, prenem impuls renovat per a prohibir aquestes armes a tot l’estat espanyol”, ha afirmat l’advocat d’Íridia.

Durant el dia, i per les hores que encara queden per concloure la jornada del referèndum català, el grup Som Defensores ha ofert atenció psicosocial als diversos punts candents del territori, no només per a les manifestants sinó també per a les pròpies advocades voluntàries que formen part de la plataforma. “Malgrat la gravetat de les lesions físiques, també cal destacar la major afectació dels danys psicològics que s’han patit avui”, ha explicat Garcia Berrio.

Alhora, ha qualificat el dispositiu policial desplegat pel territori català com “intencionat i no l’excés d’uns pocs agents que es sobrepassaven. Cops al cap, patades, fractura de dits… La voluntat era generar el pànic entre les persones que posaven el seu cos per defensar el seu dret a votar. Hi ha una intencionalitat en el descontrol generat, és quelcom operatiu i amb un objectiu. Tot i això, la reacció de les persones ha estat molt positiva”, ha volgut destacar l’advocat.

A tocar del final de la jornada, Irídia seguirà posant a la disposició de les persones afectades el seu mecanisme de resposta en casos de vulneracions de drets humans, el SAREBI. “Després que les agredides tinguin el seu informe mèdic, hagin fotografiat les ferides i intentat, en la mesura del possible, enregistrar les situacions de violències viscudes, cal atendre una segona fase. Primer, ajudar a assumir la situació de vulnerabilitat viscuda, en l’àmbit psicològic. Després, si es vol, presentar les denúncies pertinents”, ha relatat.

De tots aquests casos que es recopilin des de Som Defensores es farà un informe, que es presentarà el pròxim dissabte 7 d’octubre. L’informe serà elevat a instàncies internacionals, per denunciar la vulneració dels drets humans. “Pel que fa a les denúncies que les víctimes presentin aquests dies, tenim la voluntat d’arribar on calgui perquè tinguin resposta. Les relatores especials de l’ONU contra la tortura, i altres institucions, estan parant especial atenció a la situació viscuda a Catalunya. El que ha passat avui no passarà desapercebut”, ha conclòs Garcia Berrio.

Totes aquelles persones que han patit o presenciat agressions poden trucar al telèfon d’atenció de Som Defensores: 693 287 323.